Takaisin
Parkkikolhu.jpg

Parkkikolhut ja niiden ilmoituspakko


Pysäköityä autoa kolhiva syyllistyy onnettomuuspaikalta pakenemiseen, jos hän ei ilmoita vahingosta. Teosta voi seurata ajokielto, sakko tai jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus. Tämä koskee kaikkia vahinkoja - Saksassa. Suomessa asia on toisin – ellei kukaan kolaroinnissa loukkaantunut.

Suomessa Korkein oikeus (KO) totesi syyskuussa 2014 antamassaan päätöksessä, ettei kolaripaikalta pakenemisesta voi rangaista, vaikka kolaroija ei ilmoittanut aiheuttamastaan vahingosta, jossa kukaan ei loukkaantunut. Monien mielestä päätös vaikuttaa oudolta. 

Päätöstään KO perusteli Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksillä itsekriminoinnin suojan soveltamisessa. Itseään vastaan ei tarvitse todistaa, jos samalla joutuu vaaraan jouutua rikoksesta tuomituksi.
Korkein oikeus totesi, sama periaate vastaa myös Suomen perustuslain takaamia kansalaisen oikeuksia.

Näin toimitaan Saksassa

Saksassa autotiheys on suurempi kuin Suomessa. Jos Saksassa kolaroi P-alueella toista autoa ja poistuu paikalta ilmoittamatta asiasta poliisille sekä kolhitun auton haltijalle, syyllistyy onnettomuuspaikalta pakenemiseen.

Saksassa ei rangaistavuuden edellytyksenä ole se, että kolaroitaessa joku fyysisesti loukkaantuu. Riittää, että kolaroija on aiheuttanut pienen kolhun tai pintanaarmun toiseen ajoneuvoon.

Vaurion aiheuttajan on Saksassa pysyttävä tapahtumapaikalla odottamassa kolaroidun ajoneuvon haltijan saapumista paikalle. Odotusajan pituudeksi on säädetty ”kohtuullinen”.

Esimerkiksi ostoskeskuksessa ”kohtuullisen odotusajan”  tulkitaan yleensä olevan 30 minuuttia. Jos sen aikana kolaroidun auton haltija ei ole tullut paikalle, aiheuttajan on ilmoitettava asiasta puhelimitse poliisille ja kerrottava tapahtuman sisältö.

Poliisille ilmoitettuaan aiheuttajan tulee jättää kolariauton vielä tuulilasinpyyhkijän alle omat kontaktitietonsa. Puhelinsoiton sijasta kolaroija voi myös itse mennä tekemään ilmoituksen poliisiasemalle, opastavat juristit autoilijoita.

Jos jättää kontaktitiedot kolaroituun autoon, mutta laiminlyön ilmoituksen poliisille, saattaa kaikesta huolimatta saada syytteen kolaripaikalta pakenemisesta.

Jos syyllistyy kolaripaikalta pakenemiseen,  ja tapahtumalle on silminnäkijä, syyllinen voi saada 1000 euron sakon, hänelle voidaan määrätä ajokielto 2-3 kuukaudeksi ja törkeimmissä tapauksissa hänelle voidaan määrätä vankeusrangaistus maksimissaan kolmeksi vuodeksi.

Kukaan ei ole todennut, että Saksassa kolaroijaa kohdeltaisiin ihmisoikeussäännösten vastaisesti. Myös Saksa on EU-maa, ja sielläkin on noudatettava Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä.
 


Takaisin